Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Izolace bakteriální DNA z potravin s využitím magnetických nosičů
Bubeníková, Lucia ; Horák, Daniel (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Práce byla zaměřena na selektivní izolaci bakteriální DNA pomocí magnetických nosičů se streptavidinem (PGMA-NH2-STV, MPG® Streptavidin). Byly optimalizovány podmínky funkcionalizace nosičů dvěma biotinylovanými sondami: množství nosiče, množství sondy, vazba biotinylové sondy na streptavidin. Pro hybridizaci byla použita purifikovaná DNA Lactobacillus. Byla testována vazba DNA na sondu (DNA/DNA hybridizace) a nespecifická vazba DNA na částice. Cílová DNA, eluovaná z nosiče, byla identifikována pomocí PCR s primery R16-1 a LbLMA1-rev a s primery P_eub a F_eub. Množství sondy navázané na nosič bylo stanoveno spektrofotometricky. Bylo zjištěno, že k funkcionalizaci lze použít biotinylovanou sondu o koncentraci 5 pmol/µl, přidávanou k nosiči v poměru nosič:sonda 1:1. Bylo ukázáno, že nespecifická adsorpce DNA na nosič MPG® Streptavidin je výrazně menší než na nosič PGMA-NH2-STV. DNA/DNA hybridizací s využitím nosiče MPG® Streptavidin byla izolována DNA z čisté kultury Lactobacillus. Postup byl aplikován na izolaci DNA z mléčných výrobků.
Determination of semimetals in selected food samples
Gállová, Eva ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with an optimization technique for the determination of semimetals in selected samples of food, which consists of sample digestion, preconcentration and detection of the elements. Preconcentration is usually chosen because these elements are contained in foods only in trace amounts, which are undetectable for some techniques. This work also made characteristics of semimetals, in terms of their functions in the body, of the occurrence in food and the consequences for the organism on their surplus or shortage. The chosen technique of preconcentration in this work was the preconcentration of titanium dioxide. When optimizing the techniques, however, was unlike the results published in literature, obtained low yield of elements sorbed on titanium dioxide, therefore the samples were measured by inductively coupled plasma mass spectrometry directly after their mineralization, wet digestion with low temperature. The results of this work indicate that the elements arsenic, boron and selenium are given technique detectable without preconcentration, whilst set germanium content in all samples failed, due to very low concentrations and therefore in these cases would be required preconcentration.
Optimalizace nové mikrometody izolace DNA z potravin
Surá, Tereza ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) pomocí magnetických mikročástic z potravin rostlinného původu. Pro analýzu byla vybrána červená řepa (čerstvá, mražená, sušená, sterilovaná) a potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Byly porovnávány a optimalizovány různé způsoby zpracování homogenátů. Homogenáty byly připraveny v lyzačním pufru s cetyltrimethylamonium bromidem (CTAB) s různým množstvím NaCl bez a s přídavkem organického extrakčního činidla chloroform-oktanolu a isopropanolu. Mikroizolace DNA byla provedena pomocí magnetických částic P(GMA). Byla testována koncentrace NaCl a polyethylenglykolu (PEG) 6000 v separačních směsích. Byl porovnáván vliv na výtěžek a čistotu izolované DNA a navržen optimální poměr množství NaCl v CTAB pufru a koncentrace PEG 6000 v separační směsi. Optimální separační směs pro izolaci DNA z červené řepy byla aplikována na potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Amplifikovatelnost DNA byla testována v konvenční PCR, kde byly použity specifické primery pro rostlinnou DNA. Produkty PCR o velikosti asi 700 bp byly detegovány pomocí agarózové gelové elektroforézy.
Biodostupnost vitamínu C z různých zdrojů
Gabrhelová, Lucie
Vitamín C se řadí k hydrofilním vitamínům a v lidském těle plní několik funkcí. Je nutné ho přijímat ve formě potravy, jelikož člověk v průběhu evoluce ztratil schopnost jeho tvorby. Z potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem ovoce a zelenina. Jedná se o poměrně nestabilní vitamín a při zpracování potravin tak může docházet k jeho ztrátám. Proto existují šetrnější způsoby úpravy, kterými je možné dané ztráty omezit. Za účelem zvýšení stability a tím i biodostupnosti se využívají také další metody, nejčastěji různé typy enkapsulace. Kromě potravin je možné vitamín C získávat i z doplňků stravy. Ty se na trhu vyskytují v několika formách, které se neliší pouze cenou či vzhledem, ale především biodostupností samotného vitamínu C. Nejefektivnější formou je lipozomální vitamín C, který je v této podobě schopen zajistit vysokou biodostupnost vitamínu C.
Výživa při onemocnění Acne vulgaris
LIAKH, Tetiana
Acne vulgaris je kožní onemocnění, které může být způsobeno různými faktory včetně vnitřních, jako jsou hormonální změny a genetická náchylnost, a vnějších, jako je stres, znečištění ovzduší a strava. Použití medikamentů bývá často preferovanou léčebnou metodou akné nicméně poslední dobou se klade důraz na využívání pozitivních vlivů stravy a zdravého životního stylu. Konkrétní složky stravy, jako jsou vitamín D, zinek a omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné pro snižování zánětlivých reakcí a zlepšování stavu akné. Existují také náznaky toho, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může být přínosná. Nicméně stále není úplně jasné, jaký vliv má konzumace mléka a čokolády na akné. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat vliv výživy na akné a také zjistit, zda konzumace určitých potravin spojených s tvorbou akné má pozitivní či negativní vliv na pleť. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí dotazníků se zaměřením na osoby s diagnostikovaným onemocnění Acne vulgaris ve věku 18-25 let. Z výsledků našeho výzkumu vyplynulo, že strava má určitý dopad na projevy akné. Téměř u 3/4 respondentů některé složky potravy vyvolávají do určité míry zhoršení pleti. Nejčastěji u respondentů dochází ke zhoršení aknózních lézi po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, čokolády a alkoholu. Avšak nebyla zjištěná velká souvislost mezi akné a příjmem mléka a mléčných výrobků. V našem výzkumu se rovněž ukázalo, že u více než 3/4 respondentů se stres podílí na zhoršení stavu akné, což může být spojeno se změnami stravovacích návyků v období stresu. Dále bylo také odhaleno, že více než 1/2 respondentů s akné neužívá doplňky stravy obsahující vitamin D, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho více než 1/3 respondentů má tendenci vyřazovat některé potraviny ze svého jídelníčku kvůli zlepšení stavu akné po jejich vyloučení. Je důležité si uvědomit, že každý organismus reaguje na stravu individuálně aže strava není jediným faktorem ovlivňujícím akné. Nicméně dodržování zásad zdravého stravování může pomoci snížit projevy akné a přispět k celkovému zdraví pokožky.
Optimalizace nové mikrometody izolace DNA z potravin
Surá, Tereza ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) pomocí magnetických mikročástic z potravin rostlinného původu. Pro analýzu byla vybrána červená řepa (čerstvá, mražená, sušená, sterilovaná) a potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Byly porovnávány a optimalizovány různé způsoby zpracování homogenátů. Homogenáty byly připraveny v lyzačním pufru s cetyltrimethylamonium bromidem (CTAB) s různým množstvím NaCl bez a s přídavkem organického extrakčního činidla chloroform-oktanolu a isopropanolu. Mikroizolace DNA byla provedena pomocí magnetických částic P(GMA). Byla testována koncentrace NaCl a polyethylenglykolu (PEG) 6000 v separačních směsích. Byl porovnáván vliv na výtěžek a čistotu izolované DNA a navržen optimální poměr množství NaCl v CTAB pufru a koncentrace PEG 6000 v separační směsi. Optimální separační směs pro izolaci DNA z červené řepy byla aplikována na potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Amplifikovatelnost DNA byla testována v konvenční PCR, kde byly použity specifické primery pro rostlinnou DNA. Produkty PCR o velikosti asi 700 bp byly detegovány pomocí agarózové gelové elektroforézy.
Výskyt a negativní zdravotní účinky akrylamidu v potravinách
Grassová, Sandra ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Akrylamid patří do skupiny procesních kontaminantů vznikající v potravinách s vysokým obsahem sacharidů během tepelného procesu, jako jsou pečení, smažení, grilování či pražení. Pro člověka je průmyslově vyráběný akrylamid neurotoxický a byl označen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako pravděpodobný lidský karcinogen. Potraviny, ve kterých se akrylamid nachází, tvoří přibližně 1/3 denního energického příjmu. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o akrylamidu - popis jeho fyzikálních a chemických vlastností, možnosti jeho průmyslového využití, možnosti jeho expozice a dietního příjmu, informace o jeho toxicitě, vzniku a výskytu v potravinách, způsoby jeho eliminace a v neposlední řadě možnosti jeho analytického stanovení. V laboratorní části bylo množství akrylamidu u vybraných potravin stanoveno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní detekcí. Ze 42 vzorků nebyl akrylamid detekován ve dvou vzorcích extrudovaných snídaňových cereálií. Nejnižší obsah akrylamidu byl stanoven v extrudovaných snídaňových cereáliích (45 µg.kg-1 ), zapékaném müsli a kukuřičných lupíncích. Množství akrylamidu v těchto komoditách se pohyboval v rozmezí 45-279 µg.kg-1 . Střední hodnoty akrylamidu byly obsažené v sušenkách. Nejvyšších hodnot bylo naměřeno u bramborových...
Znalosti vybraných žáků oboru nutriční asistent o "Nauce o poživatinách"
Zenkerová, Hana ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části ukazuje význam zdraví jako významné životní hodnoty a analyzuje problematiku zdravého životního stylu, jehož podstatnou součástí je zdravá výživa. Vychází z vědeckých poznatků nauky o poživatinách a popisuje význam základních živin pro život jedince. Ukazuje kompetence nutričních asistentů jako významné zdravotnické profese se širokým uplatněním především v rámci zdravotnických a sociálních organizací, ale i v komerčním sektoru. Praktická část se prostřednictvím kvantitativního výzkumu - dotazníkového šetření, realizovaného v rámci souboru vybraných žáků, zabývá efektivností edukačního procesu budoucích nutričních asistentů v oblasti nauky o poživatinách. KLÍČOVÁ SLOVA dieta, potraviny, poživatiny, výživa, zdraví, zdravý životní styl ANNOTATION The research work divides the text into practical and theoretical part. The theoretical part shows the importance of health as significant living values. It analyses issues of healthy lifestyle - the essential part of healthy nourishment. It proceeds from scientific knowledge of foodstuffs and it describes the importance of essential nutrients for human organism. This part also shows the importance of this health profession that has an extensive use at health-care facilities and social...
Determination of semimetals in selected food samples
Gállová, Eva ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with an optimization technique for the determination of semimetals in selected samples of food, which consists of sample digestion, preconcentration and detection of the elements. Preconcentration is usually chosen because these elements are contained in foods only in trace amounts, which are undetectable for some techniques. This work also made characteristics of semimetals, in terms of their functions in the body, of the occurrence in food and the consequences for the organism on their surplus or shortage. The chosen technique of preconcentration in this work was the preconcentration of titanium dioxide. When optimizing the techniques, however, was unlike the results published in literature, obtained low yield of elements sorbed on titanium dioxide, therefore the samples were measured by inductively coupled plasma mass spectrometry directly after their mineralization, wet digestion with low temperature. The results of this work indicate that the elements arsenic, boron and selenium are given technique detectable without preconcentration, whilst set germanium content in all samples failed, due to very low concentrations and therefore in these cases would be required preconcentration.
Izolace bakteriální DNA z potravin s využitím magnetických nosičů
Bubeníková, Lucia ; Horák, Daniel (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Práce byla zaměřena na selektivní izolaci bakteriální DNA pomocí magnetických nosičů se streptavidinem (PGMA-NH2-STV, MPG® Streptavidin). Byly optimalizovány podmínky funkcionalizace nosičů dvěma biotinylovanými sondami: množství nosiče, množství sondy, vazba biotinylové sondy na streptavidin. Pro hybridizaci byla použita purifikovaná DNA Lactobacillus. Byla testována vazba DNA na sondu (DNA/DNA hybridizace) a nespecifická vazba DNA na částice. Cílová DNA, eluovaná z nosiče, byla identifikována pomocí PCR s primery R16-1 a LbLMA1-rev a s primery P_eub a F_eub. Množství sondy navázané na nosič bylo stanoveno spektrofotometricky. Bylo zjištěno, že k funkcionalizaci lze použít biotinylovanou sondu o koncentraci 5 pmol/µl, přidávanou k nosiči v poměru nosič:sonda 1:1. Bylo ukázáno, že nespecifická adsorpce DNA na nosič MPG® Streptavidin je výrazně menší než na nosič PGMA-NH2-STV. DNA/DNA hybridizací s využitím nosiče MPG® Streptavidin byla izolována DNA z čisté kultury Lactobacillus. Postup byl aplikován na izolaci DNA z mléčných výrobků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.